Γλαύκωμα - συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Γλαύκωμα - συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τα μάτια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όρασης. Καταστρέφει το οπτικό νεύρο λόγω υψηλής πίεσης. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η υπερβολική ποσότητα ενδοφθάλμιου υγρού στο μπροστινό μέρος του ματιού, η σταδιακή συσσώρευση του οποίου οδηγεί σε αύξηση της εσωτερικής πίεσης των ματιών, η οποία με τη σειρά της γίνεται πιο σκληρή από το κανονικό και πιέζει το οπτικό νεύρο.

Το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε ενόχληση, αλλά και σε τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Τύποι γλαυκώματος

Κατατάσσεται σε διάφορους κύριους τύπους, καθένας από τους οποίους χαρακτηρίζεται από ορισμένες ιδιαιτερότητες. Ας δούμε μερικά από τα κύρια:

Πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας

Σε ένα πρωτεύον ανοιχτής γωνίας, το νερό στο μάτι δεν μπορεί να αποστραγγιστεί αποτελεσματικά, οδηγώντας σε αυξημένη πίεση. Αυτός ο τύπος είναι ο πιο κοινός και συνήθως αναπτύσσεται αργά, με τους ασθενείς συχνά να μην παρουσιάζουν αλλαγές στην όρασή τους μέχρι να επιδεινωθεί.

Οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Αυτή είναι μια ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση θεραπεία. Το οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα και συνήθως συνοδεύεται από έντονο πόνο στο μάτι, θολή όραση και πονοκεφάλους.

Δευτεροπαθές γλαύκωμα

Προκαλείται από άλλα ιατρικά προβλήματα ή φάρμακα. Μπορεί να αναπτυχθεί μετά από τραύμα στο μάτι, απόφραξη της υπολειπόμενης υγρασίας ή χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Συγγενές γλαύκωμα

Εμφανίζεται σε νεογέννητα ή στην πρώιμη παιδική ηλικία και οφείλεται σε ανωμαλίες στην ανάπτυξη των ματιών ή στην πίεση σε αυτά.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο αισθητά, αλλά και βαθαίνουν όλο και περισσότερο, γι' αυτό και η θεραπεία είναι πιο δύσκολη.

Συμπτώματα γλαυκώματος

Συχνά εξελίσσεται χωρίς εμφανή συμπτώματα στο αρχικό της στάδιο. Με την ανάπτυξη όμως γίνονται πιο αισθητά, ενώ ταυτόχρονα η ασθένεια βαθαίνει όλο και περισσότερο. Τι πρέπει να προσέξεις;

Πρώτα συμπτώματα

Τα πρώτα σήματα είναι συνήθως πολύ ήπια και ασήμαντα. Εκφράζονται με ελαφρά θόλωση της όρασης, διακοπές στο οπτικό πεδίο ή εμφάνιση φωτοστέφανων γύρω από πηγές φωτός. Αυτά τα σημάδια δεν είναι επώδυνα και δεν προκαλούν σοβαρή ενόχληση, γι' αυτό και συχνά αγνοούνται.

Προηγμένες πινακίδες

Καθώς το γλαύκωμα εξελίσσεται, οι πάσχοντες μπορεί να εμφανίσουν επίμονη θαμπάδα, δυσκολία στην ανάγνωση και την αναγνώριση προσώπων, αύξηση του αριθμού των στραβισμών, ακόμη και απώλεια της περιφερειακής όρασης. Σταδιακά, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εμφανιστεί τύφλωση.

Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των σημείων είναι απαραίτητη για την πρόληψη της ανάπτυξης.

Παράγοντες κινδύνου και αιτίες

Οι παράγοντες κινδύνου και οι αιτιολογικοί παράγοντες για την ανάπτυξη γλαυκώματος είναι διαφορετικοί και αυτοί που είναι γνωστοί μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν:

Γενετικοί παράγοντες

Εάν ένα άτομο έχει στενούς συγγενείς που επηρεάζονται από αυτό, η πιθανότητα να το πάρει και αυτός είναι μεγαλύτερη, αφού η ανάπτυξη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική κληρονομικότητα. Η κληρονομικότητα στο γλαύκωμα είναι 30%.

Τρόπος ζωής και περιβαλλοντικά αίτια

Μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, το κάπνισμα, την έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες και την ακτινοβολία και την καθυστερημένη αποστράγγιση της υπολειμματικής υγρασίας.

Καλό είναι όποιος εμπίπτει σε ομάδα κινδύνου να γνωρίζει ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν σε αυτή την ασθένεια, ώστε να παρακολουθεί την υγεία του πιο προσεκτικά.

Πώς αντιμετωπίζεται το γλαύκωμα;

Ο προσδιορισμός της σωστής θεραπείας για τη νόσο εξαρτάται τόσο από τον τύπο όσο και από τον βαθμό στον οποίο έχει προχωρήσει και οι μέθοδοι περιλαμβάνουν:

  • σταγόνες - ειδικές σταγόνες χρησιμοποιούνται για τη μείωση της πίεσης στα μάτια.
  • θεραπεία με λέιζερ - σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς υποβάλλονται σε αυτό το είδος θεραπείας για τη βελτίωση της αποστράγγισης του ενδοφθάλμιου υγρού.
  • χειρουργική επέμβαση - σε προχωρημένες περιπτώσεις, όταν άλλες μέθοδοι δεν βοηθούν, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση και η ίδια η ανάκαμψη δεν απαιτεί μακρά παραμονή στο νοσοκομείο.

Οι ασθενείς με γλαύκωμα θα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που τους έχει συνταγογραφήσει ο οφθαλμίατρος τους το συντομότερο δυνατό και να ακολουθούν αυστηρά τις συστάσεις του. Η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης και η τακτική μέτρηση εμποδίζουν την εξέλιξη της νόσου.

Διάγνωση γλαυκώματος

Γιατί η διάγνωση είναι τόσο σημαντική και ποιες διαδικασίες χρειάζονται, μάθετε παρακάτω.

Σημασία έγκαιρης διάγνωσης της νόσου

Η έγκαιρη ανίχνευση του γλαυκώματος είναι απαραίτητη για την επιτυχή θεραπεία και την πρόληψη της απώλειας όρασης. Λόγω της έλλειψης εμφανών συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια, είναι απαραίτητη η τακτική επίσκεψη σε οπτομέτρη ή οφθαλμίατρο.

Διαγνωστικές διαδικασίες

Η διάγνωση γίνεται μετά από μια σειρά διαγνωστικών διαδικασιών. Ξεκινά με τη μέτρηση της πίεσης του ματιού, την εξέταση του οπτικού νεύρου, τη χρήση ειδικών οργάνων για την αξιολόγηση του οπτικού πεδίου και τέλος, η εξέταση της δομής των ματιών γίνεται με τεχνολογία λέιζερ.

Αυτές οι διαδικασίες είναι σημαντικές για τη σωστή διάγνωση και τον προσδιορισμό της έκτασης της νόσου.

Προληπτικά μέτρα

Το κύριο προληπτικό μέτρο για το γλαύκωμα περιλαμβάνει τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, ειδικά εάν υπάρχει κάποιος από τους αναφερόμενους παράγοντες κινδύνου. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με σωστή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος, η λήψη ορισμένων βιταμινών και η αποφυγή της έκθεσης σε επιβλαβείς παράγοντες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου.

Με την κατάλληλη θεραπεία, αυτή η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί και οι συνέπειες που σχετίζονται με την απώλεια όρασης μπορούν να προληφθούν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για οποιονδήποτε άνω των 40 ετών να κάνει οφθαλμολογικές εξετάσεις και να συμβουλευτεί έναν οπτομέτρη ή οφθαλμίατρο εάν υπάρχουν συμπτώματα.

Είναι μια ασθένεια που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου. Ωστόσο, με τις γνωστές μεθόδους, υπάρχει πώς να το διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Το γλαύκωμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Δίνοντας προσοχή στους παράγοντες κινδύνου και τα σημάδια, αυτή η ασθένεια μπορεί να ελεγχθεί και να διατηρηθεί η υγεία των ματιών. Να θυμάστε ότι η όραση είναι μια από τις πιο σημαντικές αισθήσεις μας, γι' αυτό πρέπει να την προστατεύουμε και να τη διατηρούμε σε καλή υγεία.

Back to all articles
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Online store by Stenik