Πόνος στα μάτια - σε τι οφείλεται και πώς να τον αποφύγουμε?

Πόνος στα μάτια - σε τι οφείλεται και πώς να τον αποφύγουμε?

Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι  δουλεύουν καθημερινά  με υπολογιστή. Κοιτούν επί ώρες την οθόνη, γεγονός που οδηγεί σε συστηματικό πόνο στα μάτια, δακρύρροια, ερυθρότητα και ακόμη και πονοκεφάλους. Προκειμένου να ανακουφιστεί αυτή η εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, συνιστάται η χρήση κατάλληλων σταγόνων τύπου "τεχνητά δάκρυα" με βάση το υαλουρονικό οξύ ή άλλο ενυδατικό παράγοντα, το οποίο οι οφθαλμίατροι συμβουλεύουν να συνδυάσουν με γυαλιά που έχουν ειδικούς αντιανακλαστικούς φακούς.

Οι τακτικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί, ειδικά για συμπτώματα όπως φαγούρα, πόνο στην περιοχή του κροτάφου και άλλα.

Σε τι μπορεί να οφείλεται ο πόνος στα μάτια?

Όταν πονάνε τα μάτια μας, αναρωτιόμαστε ποιος μπορεί να είναι ο λόγος. Μερικές φορές το αποδίδουμε κυρίως στην κόπωση, αλλά αν ο πόνος δεν είναι σποραδικός, αλλά εμφανίζεται υπο συγκεκριμένες συνθήκες ή έχει άλλα συνοδευτικά σημάδια, θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τον κύκλο και να βρούμε το πρόβλημα γρηγορότερα. Ο τύπος του πόνου στα μάτια είναι επίσης σημαντικός. Μπορεί να είναι οφθαλμικό ή τροχιακό , και οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Παρατεταμένη παραμονή μπροστά στον υπολογιστή. Η εργασία στο γραφείο αποτελεί προϋπόθεση για την εμφάνιση δυσάρεστων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την υγεία των ματιών. Συνιστάται να φοράτε προστατευτικά γυαλιά με αντιανακλαστική επίστρωση και φίλτρο μπλε φωτός, καθώς και περιοδικά να βάζετε ενυδατικές σταγόνες.
  • Αστιγματισμός. Συχνά δεν συνειδητοποιούμε  ότι το έχουμε μέχρι να χρειαστεί να περάσουμε περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη. Η διόρθωση γίνεται με γυαλιά οράσεως. Ο αστιγματισμός είναι εκ   γενετής και έχει διάφορους τύπους, αλλά με τα χρόνια μπορεί να αλλάξει - να μειωθεί ή να αυξηθεί.

  •  "Ξένο σώμα". Η αίσθηση ότι κάτι έχει μπει στο μάτι μας μπορεί να οριστεί ως  ιδιαίτερα δυσάρεστη. Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ξηρότητα ή τροχιακό πόνο, ο οποίος μπορεί να ανακουφιστεί με κατάλληλο φάρμακο ή γυαλιά. Η εύρεση της βασικής αιτίας είναι το πιο σημαντικό βήμα στη θεραπεία.
  • Φλεγμονή. Η επιπεφυκίτιδα είναι μια κοινή ασθένεια που προκαλεί επίσης πόνο στα μάτια. Εμφανίζεται σε ενήλικες και παιδιά και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να γίνει χρόνια.
  • Οι φακοί επαφής δεν φοριούνται σωστά. Μπορούν επίσης να κινηθούν από την σωστή τους θέση, προκαλώντας μόλυνση και στη συνέχεια πόνο. Είναι σημαντικό να τα απολυμάνετε έτσι ώστε να μην έχετε προβλήματα κατά την διάρκεια της χρήσης τους.

Εάν έχουμε συχνά πονοκέφαλο και δεν βρίσκουμε την αιτία για αυτό, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν ειδικό. Είναι πολύ πιθανό ότι πρόκειται για οφθαλμικό πρόβλημα που απαιτεί τη χρήση γυαλιών ή άλλη θεραπεία.

Πώς να τους αποφύγετε?

Ο πόνος στα μάτια είναι ένα συνηθισμένο, δυσάρεστο και ενοχλητικό παράπονο. Πολύ σπάνια προμηνύει κάτι σοβαρό και συνήθως περνά από μόνο του. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αξιόπιστα εργαλεία που επιταχύνουν τη διαδικασία αποκατάστασης. Εάν εξακολουθούμε να υποφέρουμε συχνά από οφθαλμικές παθήσεις, είναι καλό να σκεφτόμαστε να επιλέξουμε ποιοτικά γυαλιά ηλίου και γυαλιά οράσεως, όπως αυτά που υπάρχουν στα οπτικά του SkyOptic. Μια τέτοια αγορά είναι μια επένδυση στην υγεία, γιατί τόσο το καλοκαίρι όσο και σε οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, η όραση πρέπει να προστατεύεται. Συνιστάται επίσης καλή υγιεινή και συχνά διαλείμματα κατά την εργασία με υπολογιστή.

Οι εξειδικευμένες φόρμουλες ματιών μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανταπόκρισης στο χώρο, παρέχοντας πολύτιμη θρεπτική υποστήριξη στον ακτινωτό μυ του ματιού. Οι βιταμίνες Α, Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), βιταμίνη C, Ε και ψευδάργυρος, Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και θρεπτικά συστατικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης διαφόρων παθήσεων των ματιών. Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και υγιή λίπη θα σας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μάτια σας και το υπόλοιπο σώμα σας για  την υγεία σας.

Για μέγιστη ξεκούραση στα μάτια όταν εργάζεστε μπροστά στις οθόνες, συνδυάστε πάντα τη χρήση γυαλιών με τις συμβουλές των οπτικών μας:

  • Στα 30 λεπτά, μετακινήστε το βλέμμα  σας μακριά από την οθόνη σε μακρινά αντικείμενα μέσα από το παράθυρο για να επιτρέψετε την επανεστίαση των ματιών σας. 5 λεπτά σε κάθε  30 λεπτά παρέχουν καλή ξεκούραση στα μάτια.
  • Μη ξεχνάτε  να αναβοσβήνετε τα μάτια σας συχνά και μην κοιτάζετε την οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν τα μάτια σας είναι επιρρεπή σε ξηρότητα, αναγκάστε τον εαυτό σας να τα  αναβοσβήνετε  λίγο πιο συχνά από το συνηθισμένο για να ενθαρρύνετε την ενυδάτωση του μπροστινού μέρους του ματιού σας
  • Το βράδυ, αποφύγετε να κοιτάτε οθόνες, αλλά εάν είναι απαραίτητο  να μην είναι στο σκοτάδι και να έχετε πάντα ένα φως γύρω σας ώστε να μην υπάρχει αντίθεση ( αυτό κουράζει περισσότερο τα μάτια).
  • Προτιμήστε πάντα συσκευές με μεγαλύτερη οθόνη αντί για μικρή (π.χ. τηλέφωνο). Όσο μικρότερη είναι η οθόνη, τόσο περισσότερο το βλέμμα τεντώνει τους μυς των ματιών.
Back to all articles
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Online store by Stenik