Κουρασμένα μάτια - ποια είναι τα συμπτώματα και πώς να τα ηρεμήσετε;

Κουρασμένα μάτια - ποια είναι τα συμπτώματα και πώς να τα ηρεμήσετε;

Η χρήση της τεχνολογίας δεν είναι πλέον μόνο θέμα προσωπικής επιλογής. Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα των οποίων οι επαγγελματικές εργασίες απαιτούν τη χρήση υπολογιστών και άλλων ψηφιακών συσκευών. Το επίμονο βλέμμα στην οθόνη προκαλεί οπτική κόπωση που συσσωρεύεται και γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Τι είναι τα κουρασμένα μάτια, ποια είναι τα συμπτώματα αυτής της πάθησης και πώς να την ανακουφίσετε; Από το ηλεκτρονικό κατάστημα Sky Optic, θα εξηγήσουμε περισσότερα σχετικά με την επίδραση των επιβλαβών ακτίνων από την οθόνη, καθώς και τρόπους ελέγχου της κατάστασης.

Κατανόηση των συμπτωμάτων των κουρασμένων ματιών

Αυτή η πάθηση έχει αρκετά κοινά συμπτώματα που μπορούν εύκολα να εντοπιστούν, ακόμη και χωρίς την παρουσία γνώσεων στον τομέα της οφθαλμολογίας και της ιατρικής. Τις περισσότερες φορές, τα κουρασμένα μάτια είναι κόκκινα, ξηρά και υπάρχει αυξημένο αίσθημα έντασης όταν προσπαθείτε να κοιτάξετε επίμονα σε ένα μέρος.

Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει επίσης ευαισθησία στο φως, καθώς και αδυναμία πλήρης όρασης. Ένας άλλος δείκτης που υποδηλώνει την παρουσία ενός τέτοιου προβλήματος είναι η θόλωση της εικόνας και η δύσκολη εστίαση.

Εάν υπάρχουν όλες ή οι περισσότερες από αυτές τις ενδείξεις, είναι καιρός να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτού επιδεινωθεί και προτού χρειαστεί διόρθωση της όρασης.

Πιθανές αιτίες κόπωσης των ματιών

Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στα συμπτώματα των κουρασμένων ματιών είναι οι ψηφιακές συσκευές, είτε είναι επιτραπέζιες είτε φορητές. Το βλέμμα σε οθόνες που εκπέμπουν μπλε φως αυξάνει την ένταση, οδηγεί σε αίσθημα ξηρότητας και καύσου, καθώς και ερεθισμό και ερυθρότητα.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση ειδικών γυαλιών ασφαλείας με αντιανακλαστική επίστρωση, προστατεύοντας από τις δυσμενείς επιπτώσεις του μπλε φωτός.

Εκτός από το περιβάλλον εργασίας όπου το κοίταγμα σε μια οθόνη είναι συνηθισμένο, οι περισσότεροι άνθρωποι στον σύγχρονο και δυναμικό κόσμο χρησιμοποιούν φορητές συσκευές και συσκευές υπολογιστών και για προσωπικούς σκοπούς. Αυτό περιλαμβάνει κοινωνική επικοινωνία, παρακολούθηση ταινιών, παιχνιδιών, λήψη περιεχομένου και πολλά άλλα. Με αυτόν τον τρόπο, το βλέμμα στερείται ανάπαυσης, γεγονός που οδηγεί περαιτέρω στις δυσάρεστες συνέπειες.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αναδειχθεί ως προβληματικός είναι η ανεπαρκής ξεκούραση και το γεγονός ότι το ίδιο το άτομο είναι κουρασμένο. Αυτό οδηγεί επίσης σε ένταση και θολή όραση και σε συνδυασμό με το μπλε φως, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα κουρασμένα μάτια;

Υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές και αποδεδειγμένες μέθοδοι για να βοηθήσετε τα κουρασμένα μάτια και να οδηγήσετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτά είναι:

καταπραϋντικά μάτια φυσικά:

Τεχνικές ανάπαυσης των ματιών - έχετε ακούσει για τον κανόνα 20-20-20; Είναι ένας αποτελεσματικός, εύκολος στην εφαρμογή και άνετος τρόπος χαλάρωσης και εξάλειψης των δυσάρεστων συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 20 λεπτά που περνάτε μπροστά από την οθόνη ή την οθόνη του τηλεφώνου, θα πρέπει να μετατοπίζετε το βλέμμα σας για διάρκεια 20 δευτερολέπτων, εστιάζοντας σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων. Σύμφωνα με πολλούς οφθαλμίατρους και ειδικούς στον τομέα της επιστήμης, αυτός ο κανόνας μπορεί να σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια πολλών ωρών εργασίας μπροστά στον υπολογιστή.

ασκήσεις ματιών και μασάζ – οι κυκλικές κινήσεις στην περιοχή των ματιών, με τη μορφή μασάζ, μπορούν να βοηθήσουν την κυκλοφορία του αίματος και να βελτιώσουν τον τόνο. Ασκήσεις όπως η περιστροφή οκτώ στο διάστημα μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμες και μπορούν να εξασκηθούν οπουδήποτε.

ένα υγιεινό καθεστώς ύπνου - ο νυχτερινός ύπνος είναι ο πιο σημαντικός, και εάν παραλείψετε ή δεν είναι γεμάτοι - υπάρχουν κουρασμένα μάτια. Πιστεύεται ότι κάθε ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον 7 συνεχόμενες ώρες ύπνου για να ξεκουραστεί. Οι ώρες για τους νεότερους αυξάνονται ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία σε 8, 9, 10 ώρες. Η ποιοτική ξεκούραση μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δυσάρεστη αίσθηση και την ένταση των συμπτωμάτων.

τροφές που προάγουν την υγεία των ματιών - τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες όπως A, C, E και αυτά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι κατάλληλα για τη βελτίωση της όρασης και τη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων. Τέτοια είναι τα καρότα, το σπανάκι, καθώς και τα ψάρια πλούσια σε Ωμέγα-3. Τα καρότα περιέχουν καροτενοειδή και ρετινοειδή που έχουν σημαντικά οφέλη σε αυτήν την πτυχή της υγείας.

οφθαλμικές σταγόνες - υπάρχουν σταγόνες, γνωστές και ως τεχνητά δάκρυα, που φροντίζουν για την ενυδάτωση και αποτρέπουν την εμφάνιση ξηρότητας και ερεθισμού.

προστασία από το μπλε φως – υπάρχουν γυαλιά που διαθέτουν ειδικό φίλτρο που προστατεύει από τις επιπτώσεις του μπλε φωτός. Μπορούν να είναι καλός βοηθός στην αντιμετώπιση δυσάρεστων συμπτωμάτων και κουρασμένων ματιών.

τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις - για να αποφευχθεί η εμβάθυνση του προβλήματος, είναι απαραίτητο να πραγματοποιείτε τακτικές εξετάσεις με έναν ειδικό. Μπορεί να προσδιορίσει εάν υπάρχει αλλαγή στις διόπτρες, εάν χρειάζεται διόρθωση της όρασης, καθώς και να δώσει συστάσεις και οδηγίες για τη διατήρηση της υγείας των ματιών.

Αυτές είναι μερικές από τις μεθόδους που μπορούν να δώσουν θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των κουρασμένων ματιών.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κόπωσης των ματιών

Εκτός από τα δυσάρεστα συμπτώματα που ερεθίζουν και προκαλούν δυσφορία στην καθημερινότητα, υπάρχουν μεγαλύτερα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσετε αν δεν λάβετε μέτρα.

Όταν δεν γίνονται ενέργειες για μεγάλο χρονικό διάστημα για να βοηθήσουν την κατάσταση και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα των κουρασμένων ματιών, μπορεί να προκύψει η ανάγκη διόρθωσης της όρασης λόγω της εμφάνισης οπτικών προβλημάτων. Αυτές περιλαμβάνουν γνωστές παθήσεις όπως ο αστιγματισμός, η μυωπία και η υπερμετρωπία, που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και συχνά απαιτούν γυαλιά ή φακούς επαφής.

Καθώς το πρόβλημα της ξηρότητας επιδεινώνεται, μπορεί να εμφανιστεί περισσότερο κάψιμο, κνησμός και θολή όραση, που με τη σειρά τους προκαλούν μειωμένη παραγωγικότητα και αντοχή μπροστά στην οθόνη. Αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα είναι πιθανό να προκαλέσουν ακόμη και δυσκολία στην ανάγνωση, καθώς και την ανάγκη λήψης φαρμάκων.

Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν αρκετή σημασία σε αυτές τις ενδείξεις κουρασμένων ματιών και με την αδράνειά τους προκαλούν μια επιπλοκή που απαιτεί πρόσθετη παρέμβαση από οφθαλμίατρο. Στη Sky Optic, σας συμβουλεύουμε να προσέχετε πάντα την υγεία σας και να την προσέχετε.

Back to all articles
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Online store by Stenik