Τι τύποι φακών επαφής υπάρχουν;

Τι τύποι φακών επαφής υπάρχουν;

Ανεξάρτητα από την ηλικία, βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων με προβλήματα όρασης που απαιτούν διόρθωση. Η χρήση συνταγογραφικών γυαλιών είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος βελτίωσης της όρασης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά σε νεότερους ανθρώπους, μπορεί να είναι αιτία δυσφορίας και αίσθημα ανασφάλειας.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που επιτρέπουν στους ανθρώπους να βλέπουν καλύτερα, όπως η χρήση οπτικών φακών επαφής. Προσφέρουν άνεση και διακριτικότητα ενώ παρέχουν την ίδια λειτουργικότητα και ποιότητα διόρθωσης όρασης. Σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα όπως το Sky Optic, θα βρείτε μια ποικιλία φακών επαφής κατάλληλους για διαφορετικούς τύπους προβλημάτων όρασης.

 

Ορισμός και σκοπός των φακών επαφής

 

Οι φακοί επαφής είναι προϊόντα που εισάγονται στα μάτια και καλύπτουν την περιοχή του κερατοειδούς Οι φακοί επαφής τοποθετούνται στο δακρυϊκό φιλμ και προορίζονται να βελτιώσουν την περιφερειακή και μετωπική όραση τόσο για κοντινές όσο και για μακρινές αποστάσεις. Ένα από τα πλεονεκτήματα των φακών επαφής είναι ότι είναι αόρατοι και δεν αλλάζουν την εμφάνιση του ατόμου.

Όλοι οι τύποι φακών επαφής είναι κατασκευασμένοι από υποαλλεργικά υλικά που είναι κατάλληλα για χρήση στα μάτια. Είναι σχεδιασμένα για να εφαρμόζονται εύκολα και με ασφάλεια. Διαφέρουν ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και έχουν σχεδιαστεί για να διορθώνουν την όραση σε άτομα με διάφορα προβλήματα όρασης. Τα πιο κοινά από αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν:



μυωπία - στη μυωπία, το μάτι δυσκολεύεται να εστιάσει σε μακρινά αντικείμενα, αλλά βλέπει τα κοντινά αντικείμενα σημαντικά καλύτερα και φυσιολογικά. Αυτό το πρόβλημα προκαλεί θόλωση και θόλωση της εικόνας κατά την προβολή αντικειμένων σε μεγάλη απόσταση. Για τη διόρθωση της μυωπίας, οι ειδικοί συνιστούν συνήθως σφαιρικούς φακούς επαφής.

υπερμετρωπία - η υπερμετρωπία είναι μια διαταραχή κατά την οποία η εστία του φωτός βρίσκεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Το αποτέλεσμα είναι μια καθαρή εικόνα κατά την προβολή αντικειμένων σε απόσταση, αλλά θαμπάδα και δυσκολία στην προβολή αντικειμένων σε κοντινές αποστάσεις. Αυτό το πρόβλημα μπορεί επίσης να διορθωθεί με σφαιρικούς φακούς επαφής.

αστιγματισμός - αυτός ο τύπος διαταραχής της όρασης μπορεί να συνοδεύεται από προβλήματα εστίασης τόσο σε αντικείμενα σε κοντινές αποστάσεις όσο και σε αντικείμενα σε μακρινές αποστάσεις.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης φακών επαφής

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης αυτών των συσκευών είναι πολλά, αλλά όπως οτιδήποτε άλλο, υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα. Ας μάθουμε τι σημαίνουν.

Πλεονεκτήματα

Οι φακοί επαφής προσφέρουν πραγματικά μεγάλη άνεση και πρακτικότητα σε χρήστες με προβλήματα όρασης. Έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

Εύκολη τοποθέτηση και αφαίρεση: Οι φακοί επαφής μπορούν να τοποθετηθούν και να αφαιρεθούν γρήγορα και εύκολα, καθιστώντας τους βολικούς για καθημερινή χρήση.

Φυσική εμφάνιση: Δεν αλλάζουν οπτικά την εμφάνιση του προσώπου, γεγονός που τα κάνει να προτιμώνται από άτομα που δεν επιθυμούν να φορούν γυαλιά.

Ευρύ οπτικό πεδίο: Οι φακοί επαφής παρέχουν ευρύτερο οπτικό πεδίο από ορισμένους τύπους γυαλιών, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν κοιτάτε αντικείμενα στο πλάι ή όταν στρέφετε το κεφάλι.

Κατάλληλο για αθλήματα: Λόγω της σταθερότητας και της απουσίας προβλημάτων όπως ανεμπόδιστη θέα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, οι φακοί επαφής προτιμώνται για αθλητικές δραστηριότητες.

Καλύτερη αντοχή στις καιρικές συνθήκες: Σε σύγκριση με τα γυαλιά, οι φακοί επαφής δεν θολώνουν και δεν λερώνονται στη βροχή ή το χιόνι.

Αυτά τα πλεονεκτήματα κάνουν τους φακούς επαφής εξαιρετικά δημοφιλείς μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν έναν πρακτικό και βολικό τρόπο για να διορθώσουν την όρασή τους.

Μειονεκτήματα

Αυτό που τους διακρίνει από τα γυαλιά είναι ότι οι φακοί επαφής, ανεξάρτητα από τον τύπο τους, απαιτούν ποιοτική φροντίδα. Διαφορετικά, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ματιών σας αναπτύσσοντας μια βακτηριακή λοίμωξη. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε κατάλληλα προϊόντα για αποθήκευση και φροντίδα.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ευαισθησία στα μάτια ενώ τα φορούν. Σε περίπτωση δυσφορίας, θα πρέπει να αντικατασταθεί με κατάλληλα για τις ατομικές ανάγκες.

Κατανόηση των τύπων φακών επαφής με βάση το χρόνο φθοράς

Ανάλογα με το χρόνο χρήσης, γίνεται διάκριση μεταξύ πολλών τύπων, ταξινομημένων ως μονών και επαναλαμβανόμενων. Οι πρώτοι είναι επίσης γνωστοί ως καθημερινοί φακοί επαφής. Φοριούνται μία φορά και μόλις αφαιρεθούν δεν αποθηκεύονται. Δεν απαιτούν καθάρισμα και δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των ματιών λόγω ανεπαρκούς υγιεινής.

Τα πολλαπλάσια διαφέρουν ανάλογα με το χρόνο για τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν. Η διεβδομαδιαία, η μηνιαία, η τριμηνιαία και η ετήσια είναι δημοφιλείς. Απαιτούν καθημερινή συντήρηση μένοντας σε ειδική λύση.

Από τι υλικά κατασκευάζονται οι φακοί επαφής;

Όταν επιλέγετε φακούς επαφής, είναι πολύ σημαντικό από τι υλικό είναι κατασκευασμένοι. Μερικά από τα δημοφιλή μεταξύ των κατασκευαστών και αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και υψηλής ποιότητας είναι:

υδρογέλη - η υφή τους είναι απαλή, γεγονός που οφείλεται στο πολυμερές υλικό από το οποίο κατασκευάζονται. Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και επιτρέπει εξαιρετική ενυδάτωση και δυνατότητα χρήσης.

σιλικόνη-υδρογέλη - τόσο σιλικόνη όσο και υδρογέλη χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Έχουν καλύτερη διαπερατότητα οξυγόνου από τις υδρογέλες και μπορούν να φορεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

διαπερατό από αέριο - παρατηρείται μια σκληρή υφή που επιτρέπει στον αέρα να περάσει ελεύθερα μέσα από τους φακούς και να φτάσει στο μάτι.

Όταν επιλέγετε έναν συγκεκριμένο τύπο, είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη γνώμη και τις συστάσεις του οφθαλμίατρου σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Ταξινόμηση των φακών επαφής με ιατρική συνταγή και ειδικές ανάγκες

Μετά από συνεννόηση με έναν γιατρό, θα λάβετε μια αντικειμενική γνώμη σχετικά με την κατάστασή σας, τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις οδηγίες για την επιλογή των μέσων διόρθωσης της όρασης που θα τους ταιριάζουν.

Η κύρια κατηγοριοποίηση γίνεται με βάση τη σχετική οπτική ανωμαλία. Οι σφαιρικοί φακοί επαφής συνιστώνται για την υπερμετρωπία και τη μυωπία, οι τορικοί φακοί επαφής για τον αστιγματισμό και οι πολυεστιακοί φακοί επαφής για δύσκολη εστίαση λόγω πρεσβυωπίας.

Back to all articles
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Online store by Stenik