Τι είναι ο αστιγματισμός - συμπτώματα και θεραπεία

Τι είναι ο αστιγματισμός - συμπτώματα και θεραπεία

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας στους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο πάσχει από οφθαλμική νόσο και χρειάζεται κάποιου είδους διόρθωση της όρασης και στο 40% περίπου από αυτούς θα μπορούσε να ήταν περιορισμένη.

Οι πιο συχνές διαταραχές όρασης είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός (εκτροπή). Εάν είναι γνωστά πολλά για τα δύο πρώτα, ο αστιγματισμός συχνά παραμελείται στο στάδιο της θεραπείας, μεταξύ άλλων λόγω των υφιστάμενων προκαταλήψεων απέναντί ​​του.

Τι είναι ο αστιγματισμός;

Γενικά, είναι ένα ελάττωμα στην ανάπτυξη του ματιού στο οποίο ο κερατοειδής ή ο φακός του ματιού φυσιολογικά δεν έχουν το σωστό (σφαιρικό) σχήμα και το φως διαθλάται διαφορετικά. Δηλαδή, παρατηρείται μια παραμορφωμένη εικόνα, παρόμοια με ένα ελαφρύ θάμπωμα σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε σε κίνηση, επειδή το μάτι δεν μπορεί να εστιάσει εξίσου τις ακτίνες φωτός.

Αν και συχνά συνοδεύει μυωπία και υπερμετρωπία, αυτή η διαταραχή όρασης είναι διαφορετική στην έκφανσή της και απαιτεί κατάλληλη θεραπεία. Αν και σε πολλούς ανθρώπους εκδηλώνεται με συμπτώματα σε ήπια μορφή που δεν απαιτούν θεραπεία, εμείς στο skyoptic.gr σας συμβουλεύουμε να συμβουλευτείτε γιατρό εάν εμφανιστεί πονοκέφαλος, καταπόνηση των ματιών ή θολή όραση.

Τύποι αστιγματισμού

Στην κανονική όραση, υπάρχει ένα μόνο εστιακό σημείο. Στη μυωπία και την υπερμετρωπία, είναι επίσης ένα, αν και μπροστά ή πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Στην εκτροπή, υπάρχουν δύο εστιακά σημεία που ορίζουν δύο μεσημβρινούς που διαθλούν (αντανακλούν) το φως διαφορετικά. Ποια ακριβώς είναι η βλάβη και ποια η ανάγκη θεραπείας καθορίζεται από τη σχέση των εστιακών σημείων με τον αμφιβληστροειδή, καθώς και από τη θέση των μεσημβρινών.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ταξινομήσεις για τον τύπο της νόσου ανάλογα με τα συμπτώματα και τις επιλογές διόρθωσης και θεραπείας. Λανθασμένη είναι αυτή στην οποία υπάρχουν διαταραχές στις καμπυλότητες των μεσημβρινών του κερατοειδούς και διορθώνεται μόνο με φακούς. Το σωστό είναι πιο συνηθισμένο και διορθώνεται με γυαλιά και φακούς.

Αυτός ο τύπος ορθού αστιγματισμού έχει πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις ανάλογα με τη διάθλαση του φωτός και την αναλογία των μεσημβρινών. Γίνεται επίσης:

ευθεία - ο κατακόρυφος μεσημβρινός είναι πολύ διαθλαστικός και ο οριζόντιος μεσημβρινός είναι ασθενώς διαθλαστικός και η διαφορά στην ανακλαστικότητά τους είναι πάνω από 1 διόπτρα.

αντίστροφη – με αυτό, ο οριζόντιος μεσημβρινός είναι πιο διαθλαστικός από τον κατακόρυφο.

λοξό - οι δύο μεσημβρινοί είναι κάθετοι μεταξύ τους, αλλά έχουν κλίση (συνήθως σε 45 και 135 μοίρες).

απλός - ένας μεσημβρινός έχει κανονική διαθλαστική ισχύ και ο άλλος είναι εξασθενημένος. Ο απλός αστιγματισμός μπορεί να είναι μυωπικός (όπως στη μυωπία) εάν ο μεσημβρινός με μειωμένη ανακλαστικότητα διαθλάται πιο έντονα. Εάν έχει χαμηλότερη διαθλαστική ισχύ, ονομάζεται απλός υπερμετρωπικός αστιγματισμός (παρόμοιος με την υπερμετρωπία).

σύνθετο - και οι δύο άξονες έχουν μειωμένη διαθλαστική ισχύ σε διάφορους βαθμούς.

Μικτή – στην οποία ο ένας άξονας είναι υπερμετρωπικός και ο δεύτερος μυωπικός. Είναι σπάνιο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για συγγενή (μπορεί να είναι κληρονομική) και επίκτητη ανωμαλία.

Τι προκαλεί τον αστιγματισμό;

Τις περισσότερες φορές, ο αστιγματισμός είναι κληρονομικός και εκδηλώνεται κατά τη γέννηση ή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης του σώματος. Λιγότερο συχνά, είναι αποτέλεσμα οφθαλμικού τραύματος που επηρεάζει τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, επιπλοκών μετά από χειρουργική επέμβαση, προχωρημένων φλεγμονωδών παθήσεων του κερατοειδούς όπως κερατίτιδα ή κερατόκωνο.

Μπορεί κανείς να μιλήσει για μεγαλύτερη προδιάθεση ανθρώπων που έχουν συγγενείς με εκτροπή. Είναι επίσης αποδεκτό ότι τα άτομα που έχουν αυτή την αναπηρία είναι πιο επιρρεπή σε μυωπία και υπερμετρωπία.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα;

Τα πρώτα συμπτώματα της παρουσίας μιας ανωμαλίας στη διάθλαση του φωτός είναι θολή όραση, πονοκέφαλος, κόπωση, ανάγκη να μετακινηθούν τα αντικείμενα για να φαίνονται σε απόσταση μεγαλύτερη από την κανονική.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η φλεγμονή των άκρων των βλεφάρων και η συχνή εμφάνιση κριθαριού στο μάτι, που μπορεί επίσης να χρειαστεί μετέπειτα θεραπεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα αυτής της ασθένειας των ματιών είναι η θολή όραση. Στη λίστα των άλλων προαπαιτούμενων, ειδικά στα μικρότερα παιδιά, μπορεί να υπάρχει ξαφνική άρνηση ανάγνωσης, απόσπαση της προσοχής, απροθυμία να πάνε στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο.

Η εκτροπή και η ανάγκη θεραπείας διαπιστώνεται μετά από ανάλυση των συμπτωμάτων με οφθαλμικές εξετάσεις από οφθαλμίατρο.\

Τι μπορεί να προκαλέσει αν δεν διορθωθεί;

Εάν δεν διαγνωστεί, τα άτομα με την εκτροπή μπορεί να συγχέονται με τους δυσλεξικούς. Ο λόγος είναι ότι λόγω των δύο εστιακών σημείων, όσοι επηρεάζονται μπορούν να μπερδέψουν τον αριθμό 3 με το 8, αντί για M βλέπουν H, αντί για K βλέπουν X και μπορούν να μπερδέψουν το O με το D. Μια συνηθισμένη συνθήκη είναι η σύγχυση στον χωρικό προσανατολισμό , όταν ψάχνετε για ένα αντικείμενο σε απόσταση .

Άλλα κοινά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, έντονη καταπόνηση των ματιών, κόπωση όταν εργάζεστε κοντά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή όταν συγκεντρώνεστε όταν διαβάζετε.

Τεστ αστιγματισμού

Η ανίχνευση της εκτροπής παρουσία συμπτωμάτων, τα οποία, ωστόσο, είναι εγγενή και σε άλλες οπτικές ασθένειες ή δυσφορία, πραγματοποιείται με εξέταση. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι δοκιμών:

για οπτική οξύτητα - καθορίζει την ικανότητα καθαρής εστίασης σε διαφορετικές αποστάσεις. Συνήθως, το τεστ περιλαμβάνει την ανάγνωση γραμμάτων από έναν πίνακα φθίνουσας έκτασης προς τις κάτω σειρές.

με κερατόμετρο - μια συσκευή που μετρά τη δύναμη του αστιγματισμού. Με αυτό, μπορεί να προσδιορίσει πώς ο κερατοειδής εστιάζει το φως και να ανιχνεύσει ανωμαλίες στην καμπυλότητά του.

Η αιτία των συμπτωμάτων μιας οπτικής ανωμαλίας μπορεί επίσης να ελεγχθεί διαδικτυακά με τους λεγόμενους διαθλαστικούς καθρέφτες - ειδικές εικόνες που δείχνουν θόλωση γραμμών, αλλαγές χρώματος κ.λπ.

Back to all articles
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Online store by Stenik