Τι είναι η μυωπία - αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

Τι είναι η μυωπία - αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

Η μυωπία είναι μια κοινή οφθαλμική νόσος κατά την οποία υπάρχει πρόβλημα με την όραση από απόσταση, αλλά όχι κοντά. Η γνώση των αιτιών και των συμπτωμάτων της είναι σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση και για τα άτομα με αυτό το πρόβλημα να βλέπουν καθαρά και άνετα.

Τι είναι η μυωπία;

Η μυωπία, γνωστή και ως μυωπία, επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η εικόνα εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή λόγω του επιμήκους σχήματος του βολβού του ματιού ή ανωμαλιών στον κερατοειδή.

Μετριέται σε διόπτρες και εκφράζεται ως αρνητικός αριθμός που υποδεικνύει πόση διόρθωση χρειάζεται για να επιτευχθεί καθαρή όραση. Μια υψηλότερη αριθμητική τιμή της διόπτρας είναι δείκτης ισχυρότερου βαθμού μυωπίας.

Η διαφορά στην όραση μεταξύ μυωπίας και φυσιολογικής όρασης

Η μυωπία διαφέρει από την κανονική όραση με διάφορους τρόπους. Κανονικά, οι ακτίνες φωτός εστιάζουν ακριβώς στην αισθητήρια περιοχή του αμφιβληστροειδούς. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την καθαρή όραση τόσο κοντινών όσο και μακρινών αντικειμένων.

Στη μυωπία, ωστόσο, επειδή οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται μπροστά της, τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται καθαρά, ενώ τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά εμφανίζονται αδιάκριτα και θολά.

Αιτίες μυωπίας

Η ασθένεια προκύπτει από μια σειρά αιτιών και παραγόντων, οι πιο συνηθισμένοι από τους οποίους περιλαμβάνουν:

  • γενετική – εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς σας ήταν κοντόφθαλμοι, είναι πιο πιθανό να το κληρονομήσετε.
  • περιβαλλοντικοί παράγοντες - άλλοι παράγοντες, όπως το μήκος του ματιού και το σχήμα του κερατοειδούς, επηρεάζουν επίσης την εμφάνιση αυτής της ασθένειας.

Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, πιθανώς λόγω της αυξανόμενης χρήσης υπολογιστών και κινητών συσκευών που απαιτούν παρατεταμένη εργασία σε κοντινή απόσταση.

Συμπτώματα μυωπίας

Η μυωπία έχει μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους βαθμούς έντασης.

Θολή όραση

Οι ασθενείς συνήθως εμφανίζουν θολή όραση αντικειμένων που βρίσκονται πιο μακριά. Αυτό επηρεάζει την ικανότητά τους να διαβάζουν πινακίδες ή να αναγνωρίζουν άτομα ή αντικείμενα σε μεγάλες αποστάσεις.

Καταπόνηση των ματιών

Η παρατεταμένη θέαση κοντινών αντικειμένων, όπως η ανάγνωση βιβλίων ή η εργασία μπροστά σε υπολογιστή, μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση και δυσφορία στα μάτια.

Πονοκέφαλος και κόπωση στην υπερμετρωπία

Ένα πιο κοινό σύμπτωμα στα μυωπικά άτομα είναι ο πονοκέφαλος, ειδικά μετά από μεγάλες περιόδους ανάγνωσης ή εξέτασης κοντινών αντικειμένων.

Αναβοσβήνει και δυσκολεύεται να δει μακρινά αντικείμενα

Όταν προσπαθείτε να δείτε αντικείμενα σε απόσταση, το προσοφθάλμιο προσοφθάλμιο προσπαθεί να εστιάσει το φως μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αναβοσβήνει και θολή όραση.

Μυωπία στα παιδιά

Η μυωπία μπορεί να αναπτυχθεί κυρίως σε παιδιά κατά την εφηβεία λόγω της ανάπτυξης σε αυτή την ηλικία. Ωστόσο, με αυτά έχει τα δικά του συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να ανιχνευθούν από ενήλικες. Ποια είναι τα σημάδια στα παιδιά;

  • δυσκολία στην ανάγνωση - τα παιδιά με μυωπία μπορεί να δυσκολεύονται να διαβάσουν λέξεις και κείμενο από απόσταση.
  • Συχνό αναβοσβήνει ή αναβοσβήνει - το να αναβοσβήνει μπορεί να είναι ο τρόπος του παιδιού να προσπαθεί να εστιάσει το φως σε αντικείμενα σε κοντινή απόσταση.
  • ένταση και δυσφορία - τα παιδιά μπορεί να παραπονιούνται για ένταση στα μάτια μετά τη μελέτη ή την ανάγνωση.

Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί στα σήματα που μπορεί να στέλνει το παιδί και όταν παρατηρούν προβλήματα όρασης, να ζητούν βοήθεια από έναν ειδικό.

Θεραπεία και έλεγχος μυωπίας

Η θεραπεία περιλαμβάνει μια ποικιλία προσεγγίσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διόρθωση της όρασης και την πρόληψη της εξέλιξης της πάθησης. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μέθοδοι είναι:

  • γυαλιά - η χρήση γυαλιών με ειδικούς οπτικούς φακούς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την όραση. Αυτή η μέθοδος είναι εύκολη στη χρήση και παρέχει άμεση βελτίωση.
  • φακοί επαφής - οι φακοί επαφής για μερικούς ανθρώπους παρέχουν ευρύτερο οπτικό πεδίο και καλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια ενεργών δραστηριοτήτων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φακών επαφής που μπορούν να επιλεγούν ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.
  • διόρθωση με λέιζερ – η διόρθωση με λέιζερ είναι μια μόνιμη μέθοδος διόρθωσης της μυωπίας. Με την αλλαγή του σχήματος του κερατοειδούς, η όραση βελτιώνεται και δεν χρειάζονται γυαλιά ή φακοί.
  • θεραπεία και έλεγχος – οι οφθαλμίατροι μπορεί να προτείνουν συγκεκριμένες ασκήσεις και θεραπείες για να βοηθήσουν τους ασθενείς να ελέγξουν την εξέλιξη της νόσου.

Η θεραπεία και τα μέσα ελέγχου εξαρτώνται από τις ατομικές ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Πότε να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο;

Η επίσκεψη σε οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και τη διαχείριση. Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική ιατρική βοήθεια;

     1. Παρατηρήστε αλλαγές στην όρασή σας

Εάν παρατηρήσετε θολή όραση, δυσκολία στην ανάγνωση ή εστίαση σε αντικείμενα σε απόσταση, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη αυτής της ασθένειας.

     2. Πόνος ή καταπόνηση των ματιών

Η εμφάνιση πόνου ή κούρασης στα μάτια ή η εργασία μπροστά σε υπολογιστή μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι.

     3. Οικογενειακό ιστορικό

Εάν έχετε συγγενείς με μυωπία, ο κίνδυνος να αναπτύξετε την ίδια πάθηση είναι πολύ υψηλότερος.

Ακόμα κι αν δεν εμφανίσετε συγκεκριμένα συμπτώματα, οι τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις είναι σημαντικές, ειδικά για τα παιδιά, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα τα κατάλληλα διορθωτικά και ελεγκτικά μέτρα.

Διάγνωση και εξέταση μυωπίας

Διαφορετικοί τρόποι χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της μυωπίας. Μία από τις κύριες εξετάσεις για τον προσδιορισμό του βαθμού είναι η διαθλασιμετρία, η οποία μετρά τη διαθλαστική ισχύ της οπτικής συσκευής του ματιού.

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν επίσης διαφορετικούς τύπους εργαλείων που παρέχουν γρήγορες και ακριβείς πληροφορίες για τη νόσο. Επιπλέον, μπορεί να κάνουν διαστολή της κόρης για να εξετάσουν το βυθό του ματιού και να αποκλείσουν πιθανές επιπλοκές.

Πιθανές επιπλοκές

Η μυωπία είναι μια κατάσταση που, εάν δεν ελέγχεται και δεν αντιμετωπίζεται σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές.

Γλαυκώμα

Από την άλλη, η αυξημένη πίεση στα μάτια είναι παράγοντας για την ανάπτυξη γλαυκώματος

Καταρράκτης

Η μυωπία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, ο οποίος επηρεάζει επίσης την όραση.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αυτών των επιπλοκών, είναι απαραίτητες οι τακτικές οφθαλμικές επισκέψεις και η σωστή διαχείριση.

Back to all articles
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Online store by Stenik