Πώς να διαβάσετε τη συνταγή των γυαλιών σας;

Πώς να διαβάσετε τη συνταγή των γυαλιών σας;

Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μετά τη λήψη της συνταγής των γυαλιών τους είναι η ανάγνωση της. Περιέχει πολλά σύμβολα, αριθμούς και συντομογραφίες, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να αναλυθούν, ειδικά για άτομα χωρίς γνώσεις στον τομέα.

Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες συνταγές για φαρμακευτικά προϊόντα, αυτές που εκδίδονται από οφθαλμίατρο έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά. Αυτό προκαλεί σύγχυση και πολυπλοκότητα στην κατανόηση του ασθενούς. Από το ηλεκτρονικό κατάστημα skyoptic.gr θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάγνωση των γυαλιών σας.

Γιατί είναι σημαντική η κατανόηση της συνταγής των γυαλιών σας;

Είναι σημαντικό να κατανοείτε τη σημασία των δεδομένων στη συνταγή σας, είτε εμπιστεύεστε τον οφθαλμίατρό σας είτε τον οπτικό που θα εκπληρώσει τη συνταγή για τα γυαλιά σας.

Για να πλοηγηθείτε πιο εύκολα στην ανάγκη διόρθωσης της όρασής σας και σε τι είδους φακούς και γυαλιά να επιλέξετε για να συγκρίνετε τις τιμές τους, πρέπει να γνωρίζετε τι περιέχει. Βασιζόμενοι στις πληροφορίες, θα μάθετε εάν έχετε μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό ή άλλα προβλήματα όρασης.

Πότε και πώς γράφεται;

Μια συνταγή για διόρθωση της όρασης μπορεί να εκδοθεί σε διάφορες καταστάσεις, όπως:

Ανάγκη για συνταγογραφικά γυαλιά ή φακούς επαφής: Εάν ο ασθενής έχει διαγνωστεί με αστιγματισμό, μυωπία, υπερμετρωπία ή άλλα προβλήματα όρασης, ο οφθαλμίατρος μπορεί να εκδώσει συνταγή για διόρθωση όρασης. Αυτή η συνταγή θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις απαιτούμενες διόπτρες, το σχήμα και το μέγεθος των γυαλιών ή των φακών.

Τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις: Ακόμα κι αν ο ασθενής δεν έχει συγκεκριμένα προβλήματα όρασης, οι τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις με οφθαλμίατρο μπορούν να οδηγήσουν σε συνταγή για προστατευτικά γυαλιά, ειδικά σε περιπτώσεις όπου διαπιστωθεί ότι ο ασθενής έχει συγκεκριμένες ανάγκες υγείας ή κινδύνους για τα μάτια.

Η μυωπία - επίσης γνωστή ως μυωπία, αντιπροσωπεύει μια ανωμαλία στην οποία το θέμα μπορεί να δει καθαρά από κοντά, αλλά δυσκολεύεται να αναγνωρίσει αντικείμενα και θέματα σε απόσταση, φαίνονται θολά και θολά.

Η υπερμετρωπία, γνωστή και ως υπερμετρωπία, είναι μια πάθηση που συχνά μεταβιβάζεται μέσω γενεών ή υπάρχει κατά τη γέννηση. Στην υπερμετρωπία, η καθαρότητα της εικόνας είναι στην απόσταση, ενώ υπάρχει θόλωση στο κοντινό λόγω της εστίασης πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

  Ο αστιγματισμός είναι μια κατάσταση του κερατοειδούς κατά την οποία η επιφάνειά του είναι ανομοιόμορφα καμπυλωμένη, γεγονός που οδηγεί σε διαφορετική διάθλαση του φωτός. Αυτό το ελάττωμα μπορεί να εμφανιστεί τόσο μόνο του όσο και σε συνδυασμό με μυωπία ή υπερμετρωπία. Σε περιπτώσεις που ο αστιγματισμός εκδηλώνεται με πονοκεφάλους και άλλα παράπονα, η διόρθωση της όρασης με διοπτρικά γυαλιά ή φακούς επαφής καθίσταται υποχρεωτική.

 

Προστατευτικά γυαλιά ασφαλείας – τα γυαλιά ασφαλείας προορίζονται για την προστασία των ματιών από τις βλαβερές συνέπειες του μπλε φωτός, των υπεριωδών ακτίνων και των ελεύθερων ριζών. Συνιστώνται ιδιαίτερα για υπερβολική χρήση συσκευών υπολογιστών, καθώς το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην όραση.

Τα προστατευτικά γυαλιά μπορούν να συνδυαστούν με διόπτρες εάν υπάρχει ανάγκη διόρθωσης της όρασης. Στη συνταγή, αυτές οι τιμές υποδεικνύονται σε μια ξεχωριστή ενότητα που ονομάζεται "PC" (για υπολογιστή) και υποδεικνύουν την ανάγκη για οπτική διόρθωση ειδικά για εργασία μπροστά από οθόνες υπολογιστών.

Αυτά τα γυαλιά ασφαλείας παρέχουν σημαντική προστασία και άνεση σε άτομα των οποίων το περιβάλλον εργασίας περιλαμβάνει εντατική χρήση οθονών και άλλων πηγών μπλε φωτός.

 

Οι συνταγές για γυαλιά εκδίδονται από ειδικό οφθαλμίατρο μετά από ενδελεχή εξέταση. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό, διαπιστώνεται αν υπάρχει πρόβλημα και ποιο είναι αυτό.

Συστατικά μιας συνταγής γυαλιών

Για να το διαβάσετε σωστά, είναι απαραίτητο να εξοικειωθείτε με τις βασικές συντομογραφίες και τις πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτό. Αυτοί είναι:

OD και OS – αυτοί είναι οι πρώτοι χαρακτηρισμοί που θα συναντήσετε. Oculus Dexter σημαίνει αριστερό μάτι και Oculus Sinister σημαίνει δεξί μάτι. Επίσης γνωστό ως L (αριστερά) και R (δεξιά).

SPH (Σφαίρα) – δείχνει την τιμή της διόπτρας. Μετράται και συνταγογραφείται για κάθε μάτι ξεχωριστά. Τα δύο μάτια μπορεί να έχουν διαφορετικές τιμές διοπτικής ισχύος. Εάν η καταγραφή της διόρθωσης έχει σύμβολο «+», σημαίνει ότι έχετε υπερμετρωπία και με «-» - μυωπία. Εάν δεν βρείτε καμία συνταγή σε αυτά τα πεδία, σημαίνει ότι δεν χρειάζονται διόπτρες για διόρθωση της όρασης.

CYL (Κύλινδρος) – αυτό είναι ένα ξεχωριστό πεδίο από το SPH. Δείχνει τις διόπτρες παρουσία αστιγματισμού και αν έχουν θετικό ή αρνητικό πρόσημο για κάθε μάτι.

Άξονας (άξονας) – ένδειξη των μοιρών που απαιτούνται για την τοποθέτηση του γυαλιού, καθώς μετρώνται από 0 έως 180. Σε περίπτωση αστιγματισμού, μια συνταγή υποδεικνύεται και σε αυτή τη στήλη του άξονα.

Plano/σχεδιασμός - όταν δεν χρειάζεστε γυαλιά διοπτρίας, αλλά τα γυαλιά ασφαλείας συνταγογραφούνται για εργασία μπροστά σε υπολογιστή. Υποδεικνύει ότι τα γυαλιά δεν έχουν διορθωθεί οπτικά, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν από το μπλε φως και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία μπροστά σε έναν υπολογιστή.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ένα πρόσθετο που εφαρμόζεται όταν απαιτείται διόρθωση κοντινής απόστασης.

Πρίσμα - αυτό συνταγογραφείται συχνά για άτομα που έχουν προβλήματα με τον συντονισμό και των δύο ματιών και τον συγχρονισμό της εστίασης.

Καμπύλη βάσης – αντιπροσωπεύει την καμπυλότητα της επιφάνειας του φακού και εξαρτάται από το σχήμα του κερατοειδούς.

PD – η τιμή που καθορίζει την απόσταση μεταξύ των δύο μαθητών. Η μέτρηση είναι απαραίτητη για την ακριβή τοποθέτηση των οπτικών φακών στα γυαλιά.

Αυτές είναι οι βασικές συντομογραφίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες κατά την ανάγνωση της συνταγής σας.

Διαβάζοντας τη συνταγή των γυαλιών σας

Είναι απαραίτητο να είστε προσεκτικοί και να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο οπτομέτρη ή οπτικό για να φτιάξετε τα γυαλιά ακριβώς σύμφωνα με τη συνταγή και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία που περιλαμβάνει ακρίβεια και σωστή κατανόηση όλων των τιμών και οδηγίες που υποδεικνύονται από οφθαλμίατρο Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι συνταγές για γυαλιά αναφέρονται σε ιατρικά δεδομένα και πρέπει να αποθηκεύονται και να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και εμπιστευτικότητα, προκειμένου να διασφαλίζεται η καλύτερη φροντίδα όρασης στους ασθενείς. Λάθη κατά την ανάγνωση ή τη συμπλήρωση της συνταγής μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένη διόρθωση της όρασης και δυσφορία για τον ασθενή. Οι ειδικοί των οφθαλμών διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξοπλισμό για να διασφαλίσουν ότι τα γυαλιά θα ρυθμιστούν με ακρίβεια και θα παρέχουν καθαρή όραση Εμείς στη Sky Optics ως ειδικοί είμαστε πάντα στη διάθεσή σας τόσο online όσο και φυσικά επί τόπου σε ένα από τα καταστήματά μας.

Back to all articles
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Online store by Stenik