Οδηγός για την τοποθέτηση και αφαίρεση φακών επαφής

Οδηγός για την τοποθέτηση και αφαίρεση φακών επαφής

Αν και φαίνεται σχετικά εύκολο και σχεδόν σαν παιχνίδι, το να βάζεις και να βγάζεις φακούς επαφής έχει τις ιδιαιτερότητές του. Ανεξάρτητα από το αν είναι μαλακό, σκληρό, υβριδικό, σκληρό ή άλλο είδος διόρθωσης για τα μάτια, η κύρια προϋπόθεση στη φροντίδα τους είναι η τήρηση της υγιεινής.

Παρά την υψηλή αξιοπιστία του υλικού και τις ιδιότητες των συστατικών των σύγχρονων προϊόντων διόρθωσης επαφής, στο skyoptic.gr συμβουλεύουμε ότι η αυστηρή συμμόρφωση με τις οδηγίες των κατασκευαστών φακών είναι απαραίτητη.

Όπως οτιδήποτε χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, έτσι και για να τα φορέσετε και να τα βγάζετε, απαιτείται λίγος χρόνος προσαρμογής, αλλά και σωστή προσαρμογή για να τα φορέσετε.

Ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός για τη σειρά των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσετε από την πρώτη χρήση, για να κάνετε ευκολότερη και ταχύτερη εξοικείωση με τους φακούς επαφής:

Προετοιμάστε τους φακούς σας

Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση, ο «πάγκος εργασίας» θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος, τα διάφορα αξεσουάρ και συσκευές που χρησιμοποιούνται, όπως κουτί αποθήκευσης, διάλυμα καθαρισμού, τσιμπιδάκια ή απλικατέρ, θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε κατάλληλο μέρος για χέρια.

Συνιστάται ακόμη και το καπάκι της φιάλης του διαλύματος καθαρισμού να είναι προανοιχτό, γιατί όχι και ανοιχτό, προκειμένου να περιοριστεί η επαφή με άλλη επιφάνεια πριν την εφαρμογή.

Πλύνετε τα χέρια σας

Η υγιεινή είναι σημαντική όταν βάζετε και αφαιρείτε τη διόρθωση επαφής. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο επειδή τα μάτια είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα και ακριβή όργανα του ανθρώπινου σώματος, αλλά και επειδή η προστατευτική τους μεμβράνη είναι εξαιρετικά λεπτή. Εδώ χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή για την αποφυγή βακτηριακών λοιμώξεων, τραυματισμών ή επαφής με διάφορα νανοσωματίδια με τη μορφή αλλεργιογόνων ή σκόνης.

Συνιστάται να πλένετε τα χέρια σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για τουλάχιστον 10-15 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και συνηθισμένο σαπούνι και στη συνέχεια να τα στεγνώνετε με μια καθαρή πετσέτα.

Πώς να τοποθετήσετε τους φακούς επαφής σας;

Αφού όλα έχουν προετοιμαστεί και τα χέρια έχουν πλυθεί, ήρθε η ώρα για το πιο υπεύθυνο μέρος της διαδικασίας - την εγκατάσταση. Δεν έχει σημασία με ποιο μάτι ξεκινάς, το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να μην κάνεις λάθος και να βάλεις τον σωστό φακό επαφής στο αριστερό μάτι και το αντίστροφο. Επομένως, σας συμβουλεύουμε να ξεκινάτε πάντα από το ίδιο μέρος.

Η κλασική τεχνική τοποθέτησης απαιτεί τα ακόλουθα βήματα:

  • αφαιρώντας προσεκτικά τον φακό με τα μαξιλάρια των δακτύλων.
  • ξέπλυμα με διάλυμα έτσι ώστε να είναι καθαρό και ελαφρώς υγρό.
  • σωστή τοποθέτηση του σφαιρικού μέρους του στον δείκτη του κυρίαρχου χεριού - δεν πρέπει να γυρίζει (είναι γνωστό από το φυσικό ημισφαίριο που σχηματίζει), ώστε να μπορεί εύκολα να προσκολληθεί στην κυρτή επιφάνεια του ματιού.
  • ανοίγοντας τα βλέφαρα και κρατώντας με τα μεσαία δάχτυλα και τοποθετώντας.

Είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκια για να αφαιρέσετε τον φακό των ματιών από το κουτί και να τον τοποθετήσετε - ένα απλικατέρ.

Η τοποθέτηση και η αφαίρεση της διόρθωσης επαφής μπορεί να γίνει τόσο μπροστά από έναν μεγάλο καθρέφτη σε ένα μπάνιο ή σε άλλο δωμάτιο, όσο και με τη βοήθεια ενός μικρότερου καθρέφτη μακιγιάζ, σε πάγκο ή τραπέζι.

Αναβοσβήνει για προσαρμογή

Μετά την τοποθέτηση των φακών επαφής, τα βλέφαρα χαλαρώνουν απαλά και αναβοσβήνουν. Με τη βοήθεια των κινήσεων που αναβοσβήνουν, κεντρίζονται και εφαρμόζουν προσεκτικά στους βολβούς των ματιών.

Το αναβοσβήσιμο είναι σημαντικό όχι μόνο για τη ρύθμιση της διόρθωσης επαφής, αλλά βοηθά επίσης στον καθαρισμό των ματιών από τη σκόνη, στη διατήρηση της υγρασίας και του οξυγόνου σε αυτά, καθώς και στην ανάπαυση και στην προσαρμογή του εγκεφάλου πιο εύκολα.

Πώς να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας;

Η αφαίρεση είναι συνήθως πιο γρήγορη – ο φακός του ματιού πιάνεται απαλά με τα δάχτυλα του χεριού, αφαιρείται προσεκτικά και πλένεται για λίγα δευτερόλεπτα με διάλυμα καθαρισμού. Να απογειώνεστε πάντα από το ίδιο μάτι.

Αν και σπάνια, η διόρθωση επαφής μπορεί να γλιστρήσει προσωρινά από το σημείο εισαγωγής της - το πιο εμφανές σημείο του βολβού του ματιού. Παραμένει μέσα μέχρι να επανατοποθετηθεί στη θέση του με ψηλάφηση μέσω του βλεφάρου.

Πώς να καθαρίσετε και να αποθηκεύσετε τους φακούς;

Ο σωστός καθαρισμός αποτρέπει την ενόχληση και πιθανές μολύνσεις των ματιών. Είναι υποχρεωτικό να το κάνετε μετά την αφαίρεσή τους και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη διάρκεια χρήσης - μία ημέρα, εβδομάδα, μήνα ή τρεις μήνες.

Αποθηκεύονται σε κουτιά με διάλυμα μέχρι την επόμενη χρήση τους και το υγρό αλλάζεται μετά από κάθε αφαίρεση και καθαρισμό.

Αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων

Δεν υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουν αυτοί οι διορθωτικοί παράγοντες στα μάτια. Εκτός από την τήρηση υψηλού επιπέδου υγιεινής κατά τη διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσής τους, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η λεπτή δομή τους απαιτεί προσοχή σε τυχόν ενόχληση ή δυσάρεστη αίσθηση.

Ακολουθεί μια γρήγορη περίληψη των κύριων προβλημάτων που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει όποιος χρησιμοποιεί διόρθωση όρασης:

  • κόκκινα και/ή πρησμένα μάτια - σε μια τέτοια περίπτωση, είναι απαραίτητο να τα αφαιρέσετε, να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο και να ακολουθήσετε τις συνταγές του μέχρι να ηρεμήσουν.
  • αίσθημα καύσου όταν τοποθετούνται ή παραμένουν στα μάτια - συνήθως λόγω μόλυνσης με διάφορες ουσίες όπως αρώματα, ενυδατικές κρέμες σε σαπούνι, βασικά ή καλλυντικά συστατικά ή ακόμα και τρίχες από πετσέτα. Η κατάσταση απαιτεί την αφαίρεσή τους, επαναλαμβανόμενο πλύσιμο και χρήση διαλύματος.
  • Αίσθηση "ξένου σώματος" - τις περισσότερες φορές από τη χρήση λανθασμένου μεγέθους, με αποτέλεσμα εσφαλμένη διάμετρο και σφαιρική καμπυλότητα. Μπορεί επίσης να προκύψει από εναποθέσεις λιπιδίων ή πρωτεϊνών κατά τη φθορά που δεν αφαιρούνται με το πλύσιμο. Διορθώνεται αλλάζοντας το μέγεθος της διόρθωσης ματιών ή/και αλλάζοντας το διάλυμα καθαρισμού.
  • ξηρότητα και ερεθισμός - συνεπάγεται αλλαγή στη διατροφή, με μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ, πρόσληψη περισσότερου νερού σε συνδυασμό με οφθαλμικές σταγόνες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εγχέονται μέσω των βλεφάρων. Η διαβούλευση με έναν οφθαλμίατρο είναι επίσης απαραίτητη για να αποκλειστούν προβλήματα που σχετίζονται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
  • δυσφορία στο τέλος της ημέρας - προκαλείται από μεγαλύτερη χρήση ή μη συμμόρφωση με τις συνταγές για σταδιακή προσαρμογή των ματιών σε αυτήν την οπτική διόρθωση. Η λύση είναι η μετάβαση σε άλλο τύπο φακού, συνήθως σιλικόνης-υδρογέλης, που είναι λιγότερο επιρρεπείς στην αφυδάτωση και έχουν υψηλότερο βαθμό διαπερατότητας οξυγόνου στο μάτι.

Μια ένδειξη της σωστής τεχνικής εφαρμογής και αφαίρεσης αυτού του τύπου διόρθωσης ματιών είναι η απουσία ενόχλησης. Το συνηθίζεις σταδιακά και αν ακολουθήσεις τις οδηγίες χρήσης, έρχεται μια στιγμή που απλά ξεχνάς ότι το χρησιμοποιείς.

Back to all articles
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Online store by Stenik