Επιπεφυκίτιδα - τύποι, αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Επιπεφυκίτιδα - τύποι, αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Η επιπεφυκίτιδα είναι μια κοινή ασθένεια των ματιών που μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Αν και συνήθως δεν οδηγεί σε σοβαρή επιδείνωση, μπορεί να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα που είναι αρκετά δυσάρεστα και ενοχλητικά για τα πάσχοντα άτομα.

Ας δούμε τι προκαλεί την εμφάνισή του, με ποια σημάδια σχετίζεται και πώς αντιμετωπίζεται.

Τι είναι η επιπεφυκίτιδα;

Η επιπεφυκίτιδα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον επιπεφυκότα. Πρόκειται για ένα λεπτό, διαφανές στρώμα ιστού που βρίσκεται μέσα στο βλέφαρο και καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού. Η ασθένεια προκαλείται από διάφορους παράγοντες και μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές.

Ποια είναι τα αίτια της επιπεφυκίτιδας;

Μερικές από τις γνωστές αιτίες που μπορούν να την προκαλέσουν είναι λοιμώξεις, αλλεργίες και ερεθιστικές ουσίες. Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι;

Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος, με τις ιογενείς λοιμώξεις να είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου που το προκαλούν.

Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα

Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να είναι οξείες ή χρόνιες, ανάλογα με το είδος της θεραπείας που χρησιμοποιείται.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Αλλεργίες όπως η σκόνη, η γύρη, τα κατοικίδια ή οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Συνήθως προσβάλλει και τα δύο μάτια και εμφανίζεται ως αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης.

Έχοντας διευκρινίσει τους λόγους που οδηγούν στην εμφάνισή του, ας καταλάβουμε ποια συμπτώματα είναι καλό να προσέχουμε.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας;

Μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο και την αιτία της νόσου. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά σημάδια που υποδηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Εδώ είναι τα κυριότερα:

  • ερυθρότητα των ματιών - γίνονται κόκκινα και ερεθισμένα, και αυτό είναι ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα.
  • οίδημα – μπορεί επίσης να διογκωθούν και να φαίνονται πρησμένα σε αυτήν την περιοχή.
  • εκκένωση εκκρίσεων - είναι δυνατό να δείτε την εκκένωση διαφόρων εκκρίσεων, οι οποίες μπορεί να είναι διαφανείς, κίτρινες ή πράσινες, ανάλογα με τον τύπο της μόλυνσης.
  • κνησμός και ερεθισμός – υπάρχει κνησμός και ερεθισμός στα μάτια, με αποτέλεσμα ο πάσχων να τα ξύνει. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη.
  • αίσθημα άμμου - μπορεί να έχουν μια αίσθηση άμμου ή ξένου σώματος στα μάτια.
  • φωτοφοβία - ένα φωτεινό σήμα ενός προβλήματος, είναι σε περίπτωση που το φως προκαλεί επιπλέον ερεθισμό και δυσφορία.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστα και να παρεμποδίζουν την καθημερινή ζωή και την εκτέλεση βασικών εργασιών. Διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο και τους λόγους ανάπτυξής του.

Είναι η επιπεφυκίτιδα μεταδοτική;

Αυτή η ερώτηση είναι αρκετά σημαντική, ειδικά όταν πρόκειται για μέρη όπου μαζεύονται παιδιά ή πολλά άτομα. Η απάντηση εξαρτάται από τον λόγο της ανάπτυξης:

  • ιογενής – μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Οι ιοί μεταδίδονται αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες ή με σταγονίδια από άτομο σε άτομο, απαιτώντας ιδιαίτερη προσοχή εάν κάποιος έχει έτσι ώστε να μην μολύνει άλλους.
  • βακτηριακό - μπορεί επίσης να είναι μεταδοτικό επειδή μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με τις εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου. Οι ασθενείς με βακτηριακή επιπεφυκίτιδα θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης άλλων.
  • αλλεργικό - το αλλεργικό δεν είναι μεταδοτικό γιατί αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης που δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση της μόλυνσης, είναι σημαντικό όλοι να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και να αποφεύγουν την επαφή με μολυσμένα άτομα ή επιφάνειες πριν τα καθαρίσουν.

Επιπεφυκίτιδα σε παιδιά και βρέφη

Όπως αναφέραμε στην αρχή, η επιπεφυκίτιδα μπορεί να επηρεάσει τόσο τους ηλικιωμένους όσο και τα μικρά παιδιά και τα μωρά. Σε αυτές τις ομάδες ατόμων, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, καθώς συχνά δεν ξέρουν ακόμη πώς να εκφράσουν τη δυσφορία τους.

Πότε πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια;

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιπεφυκίτιδας μπορεί να ελεγχθεί στο σπίτι, αλλά σε άλλες είναι απαραίτητη η επαγγελματική συμβουλή και θεραπεία.

Μη διστάσετε να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν μετά από μερικές ημέρες θεραπείας στο σπίτι, εάν τα μάτια σας είναι πολύ φλεγμονώδη και πολύ κόκκινα, εάν έχετε έντονη παροχέτευση στην περιοχή που δεν υποχωρεί ή εάν παρατηρείτε αλλαγές στην όρασή σας, όπως μειωμένη οπτική οξύτητα ή θόλωση.

Ο γιατρός θα κάνει μια λεπτομερή εξέταση και έτσι θα καθορίσει καλύτερα τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασής σας.

Θεραπεία της επιπεφυκίτιδας

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και την αιτία της νόσου. Ακολουθούν μερικές από τις κοινές μεθόδους που μπορεί να συνταγογραφηθούν:

Σταγόνες

Συχνά συνταγογραφούνται σταγόνες και μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη διαχείριση της πάθησης. Ανάλογα με το είδος της επιπεφυκίτιδας, ο γιατρός θα καθορίσει τις κατάλληλες, καθώς υπάρχουν αντιβιοτικές, αντιικές και αντιαλλεργικές.

Η χρήση τους απαιτεί ακρίβεια και ακριβή τήρηση των οδηγιών του γιατρού. Σε περίπτωση αμφιβολίας ή αβεβαιότητας σχετικά με τη χρήση τους, συμβουλευτείτε πάντα έναν γιατρό.

Φάρμακα

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις επιπεφυκίτιδας, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα σε άλλες μορφές εκτός από σταγόνες. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο ή απαιτεί ειδική θεραπεία. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, αντιιικά φάρμακα και αντιαλλεργικά φάρμακα.

Κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων λαμβάνονται πάντα υπόψη οι ατομικές ανάγκες του ασθενούς και θα πρέπει να ακολουθεί τις συστάσεις του γιατρού και να αποφεύγει την αυτοθεραπεία.

Οικιακές θεραπείες και ομοιοπαθητική

Για ήπιες περιπτώσεις επιπεφυκίτιδας, μερικές φυσικές μέθοδοι μπορούν επίσης να δοκιμαστούν, συμπεριλαμβανομένων οικιακών θεραπειών και ομοιοπαθητικών θεραπειών. Τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων;

  • φακελάκια τσαγιού χαμομηλιού - για αυτή την ασθένεια είναι κατάλληλο να παρασκευαστεί τσάι χαμομηλιού, το οποίο εφαρμόζεται με τη μορφή ζεστών σακουλών σε κλειστά μάτια.
  • κρύες κομπρέσες - μια άλλη οικιακή μέθοδος είναι καθαρές κομπρέσες βρεγμένες με κρύο νερό, οι οποίες τοποθετούνται επίσης στα μάτια.
  • ομοιοπαθητικά φάρμακα – τα ομοιοπαθητικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται μετά από συνεννόηση με έμπειρο ομοιοπαθητικό ή γιατρό.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτές οι μέθοδοι δεν αντικαθιστούν τις επαγγελματικές ιατρικές παρεμβάσεις και πρέπει να εφαρμόζονται προσεκτικά και προσεκτικά.

Για ταχεία ανάρρωση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που συνταγογραφεί ο γιατρός. Να είστε υπεύθυνοι για την υγεία των ματιών σας και, σε περίπτωση ανάγκης, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια ή ιατρική συμβουλή.

Back to all articles
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Online store by Stenik