10 πιθανές αιτίες θαμπής όρασης με φακούς

10 πιθανές αιτίες θαμπής όρασης με φακούς

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης φακών επαφής είναι πολλά - διατήρηση φυσικής εμφάνισης, απεριόριστη περιφερειακή όραση, απόλυτη ελευθερία για ενεργό τρόπο ζωής, εύκολη οπτική διόρθωση, ακόμη και με μεγάλες διαφορές στις διόπτρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση, που συνήθως προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες.

Γενικά, είναι μια κατάσταση κατά την οποία χάνεται η οπτική οξύτητα και υπάρχει δυσκολία εστίασης σε διαφορετικά αντικείμενα ή διάκρισης λεπτών λεπτομερειών και αποχρώσεων.

Σε θολή όραση, το ένα ή και τα δύο μάτια μπορεί να επηρεαστούν. Μπορεί να είναι ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά συμπτώματα, όπως αντίδραση στο φως, δυσφορία κατά τη χρήση φακών επαφής, πονοκέφαλος, είναι επίσης πιθανοί προάγγελοι ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων.

Στα πρώτα σημάδια θαμπής όρασης, ειδικά αν φοράτε φακούς επαφής, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν οπτομέτρη, ο οποίος είναι διαθέσιμος στους περισσότερους οπτικούς. Αυτά είναι τα άτομα που παρέχουν την πιο πρωταρχική φροντίδα των ματιών, όπως έλεγχο όρασης - οξύτητα, σύνδρομο ξηροφθαλμίας, ανεπάρκεια έγχρωμης όρασης κ.λπ., ή οφθαλμίατρος που έχει επίσης θεραπευτική εμπειρία στη θεραπεία διαφόρων οφθαλμικών παθήσεων και λοιμώξεων.

Στο skyoptic.gr, κάναμε μια μελέτη και ανακαλύψαμε ποιες είναι οι δέκα πιο κοινές πηγές θαμπής όρασης όταν φοράτε φακούς:

Λανθασμένη συνταγή

Αν και μπορεί να ακούγεται περίεργο με την πρώτη ματιά, η λάθος συνταγή ή ακόμα και η λανθασμένη ανάγνωσή του είναι μια από τις κύριες αιτίες της θαμπής όρασης. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξετε τον κατάλληλο ειδικό και να ακολουθήσετε αυστηρά τις οδηγίες του. Εάν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε πάντα να πάρετε μια δεύτερη γνώμη.

Συχνά η λάθος διόπτρα ή η διστακτικότητα κατά την αγορά των φακών - είτε είναι ακριβώς σύμφωνα με την ιατρική εξέταση είτε ελαφρώς πιο αδύναμοι (συνήθως κατά 0,25 εκατοστά της διόπτρας) από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην όραση.

Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η κρίση για αυτό εναπόκειται στον οφθαλμίατρο, ο οποίος έχει αξιολογήσει τόσο την οπτική βλάβη όσο και τη γενική φυσική κατάσταση του ασθενούς. Διαπιστώνει την επιβάρυνση και τις συννοσηρότητες, εάν υπάρχουν.

Ποιότητα φακού

Όπως κάθε διαδικασία κατασκευής, οι φακοί έχουν πρότυπα ποιότητας. Ακόμη και ελάχιστες αποκλίσεις εντός των παρτίδων λόγω πρώτων υλών από διαφορετικές πηγές παραγωγής μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των φακών.

Η σύσταση είναι να αγοράσετε φακούς επαφής από αυθεντικές μάρκες που έχουν αποδειχθεί στο χρόνο και από αξιόπιστους προμηθευτές - online ή offline, όπου ο κίνδυνος απόκλισης είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερος.

Αλλαγές ηλικίας

Πρεσβυωπία - σχετίζεται με την απώλεια της ελαστικότητας του ματιού. Με την προχωρημένη ηλικία και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στον αμφιβληστροειδή, στον οποίο υπάρχει θόλωση των λεπτών λεπτομερειών, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εστιάσουμε σε κοντινά αντικείμενα. Αυτές είναι οι πιο συχνές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και οδηγούν σε θολή όραση.

Δεν υπάρχει θεραπεία και για τα δύο, αλλά οι διαδικασίες ελέγχονται με τη χρήση πολυεστιακών συσκευών διόρθωσης επαφής. Το σύμπτωμα της θαμπής όρασης είναι το πρώτο σημάδι της εμφάνισης του λεγόμενου γεροντική κουρτίνα - καταρράκτης.

Οφθαλμικές λοιμώξεις

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λοιμώξεων που μπορούν να προκαλέσουν θολή όραση και, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορούν να επηρεάσουν την όραση μακροπρόθεσμα.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει διάφορες μεταδοτικές λοιμώξεις:

ιογενής ή βακτηριακή επιπεφυκίτιδα - της μεμβράνης του βλεφάρου ή του κερατοειδούς.

κερατίτιδα – ιογενής, βακτηριακή ή μυκητιακή φλεγμονή του ίδιου του κερατοειδούς, η οποία, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να περιπλέξει τη διαδικασία.

βλεφαρίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από την αίσθηση μιας πέτρας στο μάτι.

ραγοειδίτιδα - φλεγμονή του βλεννογόνου του ματιού κ.λπ.

Προδιάθεση για οφθαλμικές μολύνσεις είναι επίσης η κακή υγιεινή, το συνεχές άγγιγμα και τρίψιμο με τα χέρια, ακόμη και η ακατάλληλη χρήση διόρθωσης επαφής.

Καταπόνηση των ματιών

Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του λεγόμενου σύνδρομο οθόνης υπολογιστή. Συνδέεται στενά με το γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει ήδη τουλάχιστον 7 και περισσότερες ώρες μπροστά σε διάφορες ψηφιακές συσκευές. Η κούραση σχετίζεται σχεδόν πάντα με το επίμονο βλέμμα χωρίς να ανοιγοκλείνει, πόνος στα μάτια και το κεφάλι, ξηρότητα.

Ξηρά μάτια

Προκαλούνται από παρατεταμένο βλέμμα, καταπόνηση του βλέμματος, λιγότερο συχνό κλείσιμο και υγρασία και συχνά συνοδεύονται από ερυθρότητα και κνησμό. Μπορεί επίσης να προκληθούν από ακατάλληλη γωνία θέασης και συνεχή εργασία μπροστά στην οθόνη.

Οφθαλμικές παθήσεις

Ασθένειες στις οποίες η θολή όραση είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το γλαύκωμα και ο αστιγματισμός. Εμφανίζεται επίσης σε άλλους λόγω ενδοκρινικών, καρδιαγγειακών, νευρικών ή άλλων διαταραχών - αμφιβληστροειδοπάθεια και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, covid-19, παθήσεις των αυτιών, νεοπλασίες κ.λπ.

Αλλεργίες

Είναι συνήθως ένα συνοδευτικό σύμπτωμα θολή όραση όταν φοράτε φακούς. Εμφανίζονται ως κνησμός, ερυθρότητα, πρήξιμο, αλλά και ως ευαισθησία από ακτινοβολία ή λάμψη από την οθόνη ψηφιακών συσκευών.

Ξένο αντικείμενο στο μάτι

Αυτά είναι μικρά ή νανοσωματίδια, όπως σκόνη, γύρη, άμμος κ.λπ., που μπορεί να τραυματίσουν τον σκληρό χιτώνα ή τον κερατοειδή. Κολλάνε κάτω από τα βλέφαρα με τον αέρα και την κατά λάθος προσγείωση και μπορεί να οδηγήσουν σε βακτηριακές μολύνσεις των ματιών.

Οφθαλμικό τραύμα

Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα διαφόρων τραυματισμών σε ατυχήματα υπό την επίδραση εξωτερικών παραγόντων, όπως τραυματισμός στο κεφάλι, εγκεφαλική διάσειση, ανεπαρκής κορεσμός οξυγόνου στον αέρα κ.λπ.

Περισσότερες πιθανές αιτίες θαμπής όρασης με φακούς

Η ακατάλληλη χρήση των φακών επαφής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θολή όραση. Παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά είναι η αγνόηση της ημερομηνίας λήξης, καθώς και αυτή του διαλύματος καθαρισμού, η αποθήκευση σε βρώμικα κουτιά, η χρήση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη συνιστώμενη, το πλύσιμο με νερό της βρύσης, καθώς και ο ύπνος με αυτά κ.λπ.

Η λανθασμένη επιλογή διόρθωσης επαφής, όπως ο τύπος - μαλακό ή σκληρό, ή μέγεθος, είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για το θάμπωμα των ματιών.

Η γνώση των διαφορετικών αιτιών που μπορούν να οδηγήσουν σε θολή όραση είναι το πρώτο βήμα για να κατακτήσετε τη διαδικασία και να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

 

Back to all articles
Copyright © 2024, Sky Optic. All Rights Reserved. Online store by Stenik